Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2009

Ο αστυνόμος Yπονωματάρχης του χωριού Ματαράγκα Καρδίτσας, «καραγκούνις» την καταγωγή, σε μια ενδιαφέρουσα διαταγή προς "άπασας τας αρχάς".

Ο N. Παπακωσταντίνου, αστυνόμος Yπονωματάρχης του χωριού Ματαράγκα Καρδίτσας, «καραγκούνις» την καταγωγή, σε μια ενδιαφέρουσα διαταγή προς «άπασας τας αρχάς που διοικούν το χωρίο», στα 1907. Ένα αυθεντικό κείμενο αποκαλυπτικό της ζωής στην αγροτική ύπαιθρο των αρχών του 20ου αιώνα.
Ο πρωτοπόρος και ευαίσθητος χωροφύλαξ βλέπει 100 χρόνια μπροστά, παρολο που είναι απόφοιτος της Γ'δημοτικού, είναι ζωόφιλος, αφού κατακεραυνώνει τον Βάϊο, χωρικό με "μυαλό κολοκιθόσπορο", όστις «κάρφωσε» με την αξάνη» το γάιδαρο που μπήκε στα καλαμπόκια του.
Είναι ο πρώτος αστυνομικός περιβαλλοντικά ευαισθητοπιοημένος, προτείνει βιοκάυσιμα στα 1907, παρακαλώ: προτρέπει του κατοίκους να μαζεύουν τις «βουνιές» που αφήνουν τα γελάδια στο δρόμο, για να «ζεστενονται στο μπουχαρί το χειμώνα με το κρύο». Μπροστά στην επέλαση αμερικάνικων χολιγουντιανών προτύπων φρονούμε ότι ο Έλλην αστυνομικός του μέλλοντος πολλά έχει να διδαχθεί από το ρέκτη Χωροφύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: